Het doel van Stichting Nieuwe Alphenaren is het samenbrengen van vluchtelingen met een status (statushouders) en Nederlanders, om de afstand tussen deze groepen te verkleinen en statushouders op weg te helpen naar een snellere integratie in de Nederlandse samenleving.

Stichting Nieuwe Alphenaren is ontstaan eind 2015 als initiatief van de gemeenschappelijk kerken in de gemeente Alphen aan den Rijn, mede omdat de organisatie Vluchtelinghulp niet in de gemeente opereerde. Sinds de formele oprichting in januari 2016 is Stichting Nieuwe Alphenaren een zelfstandige en onafhankelijke organisaties.

Vrijwilligers bij Stichting Nieuwe Alphenaren helpen vluchtelingen met een status (statushouders) die nog maar kort in de gemeente Alphen aan den Rijn wonen. Zij helpen hen de weg te vinden in een nieuwe omgeving. Ze praten samen Nederlands. Door het regelmatig contact komen Nederlandse gewoontes en gebruiken vanzelf langs.

Vrijwilligers en statushouders bepalen met elkaar wat ze doen. Soms is de vrijwilliger praatpaal of vraagbaak, of helpt met werk of school. En als het even kan doe ze samen leuke dingen.

Vrijwilligers en statushouders leren zo andere mensen kennen en ook een andere wereld. Met wat geduld helpen de vrijwilligers mensen een eind op weg.

Stichting Nieuwe Alphenaren organiseert jaarlijks, voor statushouders en hun vrijwilligers, bezoeken aan het Vogelpark Avifauna, verzorgt boottochten met de Avifauna boot en organiseert een feestelijke bijeenkomst, met muziek en hapjes uit verschillende landen, in Theater Castellum.

Sinds de oprichting zijn ongeveer 350 koppels tussen statushouders en vrijwilligers gemaakt. Vele contacten blijven jaren in stand.