BOOST is een stedelijke ontmoetingsplek in Amsterdam waar mensen met en zonder vluchtachtergrond samen werken aan integratie. We hebben 5 dagen per week een uitgebreid programma gericht op ontmoeting, taal en ontwikkeling. Van Nederlandse les, koken en naaicursus tot sport en muziekles.

BOOST is een stedelijke ontmoetingsplek in Amsterdam waar nieuwkomers en andere Amsterdammers samen met elkaar optrekken en werken aan integratie. Het is als burgerinitiatief opgericht in 2016 door nieuwkomers en buurtbewoners uit heel Amsterdam. Per dag zijn er zo'n 100 deelnemers in ons gebouw.

De activiteiten van BOOST zijn georganiseerd aan de hand van drie peilers:

Ontmoeting: BOOST wordt dagelijks door vele mensen bezocht. Voor activiteiten, zelfstudie, of gewoon voor een gratis kopje koffie en een praatje. Tussen al die mensen ontstaan tal van mooie, informele ontmoetingen.
    Taal: Taal is heel belangrijk om je thuis te kunnen voelen en goed mee te doen in Nederland. Daarom kun je bij ons op allerlei manieren de Nederlandse taal leren.
    Ontwikkeling: Ontwikkeling in de breedste zin van het woord: het ontwikkelen van skills zoals fietsen, computervaardigheden of leren naaien, tot het beter leren begrijpen hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit bij bijvoorbeeld onze infocafés of het vrouwencafé. 

    “Als BOOST er niet was geweest, zou ik me nu niet zo goed voelen." (Oranos, deelnemer van BOOST)

Oranos vertelt dat BOOST haar veel heeft gebracht. Ze heeft hier niet alleen vriendinnen gevonden, maar ze heeft ook snel de taal kunnen leren door de gratis lessen en de persoonlijke aanpak van BOOST. Ze vertelt dat als er iets niet duidelijk was in de les, ze na afloop van de les of tijdens de individuele huiswerkbegeleiding meteen om verduidelijking kon vragen. Daarnaast heeft ze tijdens de taalcafés veel kunnen oefenen.

    “Je kunt bij BOOST veel geven aan nieuwkomers, maar je krijgt er zelf ook veel voor terug" (Anna, vrijwilliger en taaldocent bij BOOST)

Anna vertelt dat BOOST anders is dan andere taalscholen. Het is een veilige plek voor mensen die hier komen en er is in tegenstelling tot veel andere taalscholen veel ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Ze komt zelf ook erg graag bij BOOST. Ze denkt dat ze de nieuwkomers bij BOOST iets te bieden heeft en dat haar achtergrond haar in staat stelt hen goed te helpen met het leren van de taal. Ze ziet mensen duidelijk groeien bij BOOST. Daarnaast vindt ze het vooral erg leuk om te doen. Het vrijwilligerswerk bij BOOST maakt niet alleen dat ze zichzelf nuttig voelt, het geeft haar leven na haar pensionering ook betekenis. Zo is het met pensioen zijn erg plezierig, aldus Anna.

BOOST staat voor een samenleving waar iedereen kan meedoen. Waar nieuwkomers welkom worden geheten, en integratie wordt gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid van de samenleving. We geloven in de kracht van de stad. Dat nieuwe Amsterdammers en mensen die al langer in de stad wonen op een informele en betrokken manier heel veel voor elkaar kunnen betekenen. En we geloven in het belang van een fysieke plek. Waar je elkaar tegenkomt, waar je samen actief kunt zijn, waar je welkom bent, en (jezelf) mag zijn. Daarom zijn we in 2016 begonnen met BOOST – een laagdrempelige ontmoetingsplek in Amsterdam, die Amsterdammers zelf samen organiseren. Om elkaar te ontmoeten, en samen te werken aan het perspectief van nieuwkomers in de stad.