Yalla Foundation is een organisatie die integratie stimuleert door nieuwkomers te ondersteunen bij het opbouwen van een relevant sociaal en professioneel netwerk. Daarnaast probeert de stichting de kloof tussen nieuwkomers en de ontvangende samenleving (burgers, vrijwilligers, organisaties, gemeentes, etc.) te verkleinen door informatie te verstrekken ter ondersteuning van wederzijds begrip.
Yalla Foundation bouwt en modereert actief haar online communities, zoals de Facebook-groepen Refugees in Netherlands Nijmegen #feelconnected waar duizenden groepsleden met elkaar in contact kunnen komen. Yalla Foundation ondersteunt ook offline interculturele verbinding en werkt daarvoor samen met veel organisaties. Via de website www.yallafoundation.nl en www.welcometonijmegen.nl biedt het vluchtelingen relevante informatie in vier verschillende talen. Yalla Foundation lobbyt ook voor mogelijkheden om integratiebelemmeringen voor nieuwkomers en supporters weg te nemen, en adviseert organisaties die met de nieuwe generatie nieuwkomers werken of gaan werken over hoe ze kunnen werken aan een inclusieve samenleving en verbindingen kunnen ondersteunen.
Recente activiteiten
Opnieuw verbinding maken in tijden van het Corona-virus
Sinds juni promoot Yalla activiteiten om vluchtelingen in staat te stellen de openbare en sociale ruimtes weer terug te claimen na de lockdown. Wekelijks komt een groep jonge vrouwen online samen om hun levenservaringen te bespreken, terwijl ze hun Engels versterken. Deze activiteit helpt hen om voor hun geestelijke gezondheid te zorgen en tegelijkertijd hun taalvaardigheid te verbeteren. Eens per maand komt de groep persoonlijk bij elkaar om te genieten van wat Nijmegen te bieden heeft. Updates over de corona-situatie en belangrijke informatie worden dagelijks verstrekt op de website van Yalla en in de Facebook-groepen.
Bijeenkomst nieuw Inburgeringsbeleid
Op 28 juli heeft Yalla Foundation een bijeenkomst tussen vluchtelingen en beleidsadviseurs bemiddelt om kwesties met betrekking tot het leven van vluchtelingen in Nederland te bespreken die zullen helpen vorm te geven aan het nieuwe Inburgeringsbeleid voor 2021. De bijeenkomst vond plaats in de Thiemeloods in Nijmegen. Gedurende drie uur deden vluchtelingen en voormalige vluchtelingen uit Syrië, Eritrea, Somalië en Rwanda verslag van hun ervaringen en stelden ze maatregelen voor om het integratieproces van vluchtelingen in de Nederlandse samenleving te verbeteren. Onder de behandelde onderwerpen waren: de dagelijkse routine, werkomstandigheden, arbeidsmarkt, taalscholen, culturele barrières en ondersteuning.